Studier som hittar bisfenol A i blodprov kan vara missvisande. Foto: Dan Hansson / TT
Forskare har genom blodprov hittat proteiner som kan vara ledtrådar i jakten på tidig diagnos och behandling av pancreascancer. Foto: Dan Hansson/TT

Metod utvecklas för spårning av cancer i bukspottkörteln

Biomarkör kan ge svar om pancreascancer
1:57 min

Pankreascancer, alltså cancer i bukspottkörteln kräver nästan 1500 personers liv i Sverige varje år. Nu försöker svenska forskare utveckla ett blodprov för att hitta och behandla patienterna mycket tidigare.

När diagnosen pankreascancer, alltså cancer i bukspottkörteln, ställs är det oftast för sent. I medeltal lever patienterna bara ett drygt halvår efter diagnosen.

Men nu försöker forskare hitta en tidig diagnosmetod.

– Målet är att med en enkel droppe blod kunna se om en patient har cancer eller inte. Nyckeln är att hitta patienterna tidigare. Patienter, som har en tumör som är mindre än en centimeter, blir i princip botade, säger kirurgen och forskaren Daniel Ansari vid Lunds universitet.

I en artikel presenterar Daniel Ansari och hans kollegor vid Lunds universitet ett antal proteiner, identifierats med hjälp av masspektrometri, från nio sjuka personers blod.

– Det är ett begränsat material. Men det är väldigt starka kandidater och de är väldigt högt reglerade. De har en betydelse i att cancern uppkommer. Så vi är väldigt hoppfulla, säger han.

Nu går de vidare med att studera de utvalda proteinerna, på ett större underlag. Med målet att lägga grunden för ett diagnostiskt blodprov.

Men forskarna i Lund är inte de enda som letar efter proteiner för att skapa tidigare diagnosverktyg. I en pågående studie från Umeå universitet har professor Malin Sund använt blodprov som sparats i Västerbottens biobank sedan 1980-talet. Materialet kommer från 167 cancerpatienter som lämnat blodprov innan de fick diagnosen.

– Vi kan med hjälp av de här blodproven hitta spår av sjukdomen långt innan den kliniska diagnosen blev fastställd, säger Malin Sund.

Resultaten är ännu inte publicerade. Om metoden är tillräckligt bra för att använda kliniskt får visa sig i kommande studier, säger Malin Sund. Nästa steg är att testa metoden på personer med förhöjd risk, till exempel pankreascancer i släkten.

Referenser:

http://www.lu.se/lup/publication/4643641

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25216700?dopt=Abstract

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".