Ska man få mixtra med DNA? Foto: Pica Pressfoto / TT
1 av 2
DNA byggs upp av molekyler. Foto: TT
Molekylärbiologen Britt-Marie Sjöberg
2 av 2
Britt-Marie Sjöberg. Foto: Sara Sällström/Sveriges Radio

Så kan livets byggstenar ha uppstått

Jorden bombarderades från rymden
1:48 min

En viktig ledtråd till den stora frågan om hur livet uppstod har kommit från ett nytt experiment i Tjeckien.

Tjeckiska forskare har lyckats tillverka några av de molekyler som är helt nödvändiga för livet på jorden. Det handlar om några av de byggstenar som ingår i vårt DNA. Och molekylärbiologen Britt-Marie Sjöberg på Stockholms universitet tycker att forskarna har gjort ett intressant experiment.

– Jag tror att alla förr eller senare i livet börjar fundera på var någonstans vi kommer ifrån. Och för att vi ska kunna få liv på jorden, så måste man ju ha alla byggstenarna för att bygga liv också, säger hon.

RNA och DNA byggs bland annat upp av molekyler som kallas kvävebaser, som man ofta förkortar namnen på med till exempel bokstäverna A, G och C. Och det är hur de allra första kvävebaserna kan ha bildats, som nu har testats av forskarna i Tjeckien.

Med en kraftfull laserutrustning har de försökt återskapa förhållandena för cirka fyra miljarder år sedan, då mängder av sten från rymden kraschade ner på Jorden. Enligt en teori ska det här ha gett elektriska reaktioner och temperaturförändringar som gjorde att kvävebasmolekylerna kunde bildas på kemisk väg. Och forskarna lyckades också få fram alla viktiga varianter av de här molekylerna att bildas.

Det här tycker Britt-Marie Sjöberg talar för att teorin bakom experimentet skulle kunna stämma, särskilt med tanke på att det har varit svårt att få fram kvävebaserna i tidigare försök.

– I den här artikeln visar man då att man kan få tag på just baserna som är svåra att tillverka. Jag tycker det verkar väldigt trovärdigt.

Referens: Martin Ferus et al. "High-energy chemistry of formamide: A unified mechanism of nucleobase formation". PNAS DOI: 10.1073/pnas.1412072111

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".