Arbetare sitter på bänk bredvid palmoljeklasar.
1 av 3
Tre miljoner indonesier beräknas arbeta inom palmoljeindustrin. Foto: Marcus Hansson/SR
Klasar med plommonstora oljepalmfrukter.
2 av 3
Det röda guldet - klasar med plommonstora oljepalmfrukter. Foto: Marcus Hansson/SR
väg omgiven av regnskog
3 av 3
Vägar till plantagerna för med sig bosättningar och illegal avverkning. Foto: Marcus Hansson/SR

Allt mer palmolja hotar världens regnskogar

Storskalig odling påskyndar avverkning
2:04 min

Nya regler kräver att det nu tydligt måste framgå om livsmedel i EU innehåller det kontroversiella vegetabiliska fettet palmolja. Odlingen av oljepalmer expanderar kraftigt globalt och leder till skövling av regnskog med ökat tryck mot flera utrotningshotade djurarter.

Orangutangers lockrop i regnskogarna på Borneo och Sumatra trängs allt mer undan av ljudet från plantagearbetare som hugger loss stora klasar med oljestinna, rödorangea frukter från palmträden.

Palmolja är tio gånger lönsammare än att odla ris, och har på bara något årtionde blivit världens viktigaste källa för vegetabiliskt fett.

Åttio procent av odlingarna är koncentrerad till Malaysia och Indonesien, där stora områden orörd regnskog fått ge vika för milsvida plantager.

Men nu börjar storskaliga palmoljeeplantager också breda ut sig i Latinamerika och i Afrika.

– Och den här expansionen har en stor påverkan på skogsskövlingen, säger Eric Lambin som forskar på markanvändning vid Stanforduniversitetet i USA och Louvainuniversitetet i Belgien. 

Och behovet av palmolja tycks inte se något slut. Mer än hälften av alla livsmedel i Sverige beräknas idag innehålla palmolja.

Eric Lambin menar att de stora mängder billig palmolja som flödat ut på marknaden har skapat ett behov som inte fanns tidigare. Därför väljer många produkttillverkare att använda den billiga oljan där den tidigare inte ansågs nödvändig.  Oljan används bland annat i schampon, kakor eller för att göra raklödder lite tjockare och krämigare.

– Efterfrågan har påverkats av att marknaden översköljts med billigt fett, säger Eric Lambin.

EU:s ökade krav på innehållsdeklaration av palmolja i livsmedel gäller från den 13 december 2014.

Mer om palmoljeplantagernas utbredning och påverkan på skogen i Klotet kl 13.35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".