I Sverige övervakas scrapie hos får och BSE (galna ko sjukan) hos kor genom provtagning av döda djur, proven analyseras på Statens Veterinärmedicinska Anstalt.
I Sverige övervakas scrapie hos får och BSE (galna ko sjukan) hos kor genom provtagning av döda djur. Proven analyseras på Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

Prionsjukdom smittade i experiment

Ny forskning om scrapie
1:44 min

Mycket har varit okänt kring hur prionsjukdomar som galna ko-sjukan och scrapie smittar. Men nu har forskare lagt ytterligare bit i det här prionpusslet.

Prionsjukdomar är ett samlingsnamn för dödliga sjukdomar i hjärnan som kan uppstå hos både människor och djur. Galna kosjukan drabbar till exempel nötkreatur, medan får och getter kan insjukna i scrapie. Hos människor pratar vi i stället om Creutzfeldt-Jakobs sjukdom.

Men det är fortfarande väldigt mycket som forskarna inte vet om de här sjukdomarna, till exempel hur smittvägarna ser ut.

Genom att överföra scrapie från får till genetiskt förändrade möss har de sett att mössen fick något som liknar en mänsklig variant av sjukdomen.

Maria Nöremark är epidemiolog och veterinär på Statens Veterinärmedicinska anstalt. Men hon blev faktiskt inte så överraskad av det här resultatet.

– Det är så mycket vi inte vet om prionsjukdomar så jag är inte så överraskad. Prionerna förändrar sig och inte är stabila vid överföringar så det här är en del av alla pusselbitar som behövs, säger hon.

Prioner är proteiner som både djur och människor har naturligt i sig själva, men när de här prionerna orsakar sjukdomar så ändrar de form. De ansamlas i hjärnan och ger upphov till skador. Men exakt hur de här mekanismerna ser ut vet forskningen fortfarande lite om.

I mitten av 1990-talet såg forskare att det fanns ett epidemiologiskt samband mellan Creutzfeldt-Jakobs sjukdom och galna ko-sjukan. Anledningen antas vara att de människor som insjuknar har konsumerat nötkött av sjuka djur.

Men att scrapie, prionsjukdomen som drabbar får, skulle kunna överföras till människor, har det hittills inte funnits några tecken på. Det är först med den här studien som publiceras i Nature Communications som forskarna kunnat överföra scrapie till genetiskt förändrade möss. Men även om den här studien är intressant så behöver den inte betyda att sjukdomen hos får kan spridas till människor.

– Det är en pusselbit i det här att prionerna inte är stabila när man för över dem. Definitivt kan den vara med på tidslinjen. Men den säger att vi kanske ska börja titta på det här igen och göra större epidemiologiska studier där vi tittar på scrapie och där vi tittar på förekomsten av scrapie och Creutzfeldt-Jakobs sjukdom. Sådana studier är gjorda men de har inte sett några sådana samband, säger Maria Nöremark.

Referens: Cassard et al. Evidence for zoonotic potential of ovine scrapie prions. DOI: 10.1038/ncomms6821)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".