Häst står framför utfodringslucka.
Matkö på Strömsholm. Foto: Gustaf Klarin/Sveriges Radio

Hästar får datorstyrda matvanor

"Jag tror det kommer att förändra hästhållningen"
1:36 min

Mycket av arbetet med gödselhantering och utfodring av svenska hästar sker fortfarande för hand. Men på en forskningsanläggning på Strömsholm testas nu ett system där datorer ger hästarna mat.

En stor brun häst står och köar framför ett rödmålat trähus med svart plåttak. Det är ett litet hus som bara rymmer två hästar och två spiltor. Framför spiltan finns ett utrymme där det ligger hö, eller annat grovfoder.

Hästforskaren Karin Morgan visar hur varje häst har en liten individuell plastbricka i halsbandet. Det fungerar som ett inpasseringkort som många människor har till jobbet. När hästen lägger halsen mot en plastpanel brevid metalluckan avgör datorn om luckan ska öppnas eller inte. Datorn ser till att varje häst få exakt så mycket mat som hästen behöver.

Syftet med den här datoriseringen är att man slipper det betungande utfodringsarbetet. Ungefär en tredjedel av de svenska mjlökkorna är idag utrustade med liknande halsband, men inom hästhållningen är systemet fortfarande ganska oprövat.

Tekniken har ännu inte fått särskilt stor spridning. Det finns i Sverige cirka 360 000 hästar. Av dem hålls bara 500 hästar i så kallad grupphästhållning.

Det innebär att hästarna inte behöver stå inne i ett stall utan i stället får gå fritt tillsammans i flock på en rastgård där maten serveras automatiskt.

– Ja jag tror att man kommer våga bygga sådana här system om vi kan visa att det fungerar.  Jag tror att det kommer att förändra hästhållningen, säger Karin Morgan på forskningsanläggningen på Strömsholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".