Landaren Philae frigör sig från Rosetta och påbörjar sin färd mot kometen 67P. Foto: ESA
Landaren Philae frigör sig från Rosetta och påbörjar sin färd mot kometen 67P. Foto: ESA

Science rankar årets vetenskapliga bedrifter

Som vanligt har tidskriften Science rankat årets största vetenskapliga händelser. Och det är kanske inte så förvånande att hitta en viss kometlandning på listan.

Det är Rosettas jakt på kometen och Philaes fantastiska landning som har fått störst vetenskapligt medialt utrymme i år, och kometlandningen toppar även Science lista över årets vetenskapliga bedrifter.

En annan bedrift som Science lyfter fram är konstgjort DNA. Tidigare har forskare skapat nya helt konstgjorda baspar till DNA-spiralen, men i år var första gången som konstgjort DNA kom in i en levande organism.

Science uppmärksammar också blod som leder till föryngring. Studier har nämligen visat att blod eller blodkomponenter från en ung mus kan föryngra musklerna och hjärnan på en gammal mus.

Tidskriften vill också lyfta fram att evolutionsbiologer beskrivit hur det gick till och hur fort det gick för dinosaurierna att utvecklas till fåglar, och att robotforskare visat hur robotar kan jobba tillsammas i stora grupper utan direkt ledning av någon människa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".