Anläggningen ESS i Lund är en av de största forskningssatsningarna i Sverige. Ett nytt förslag från Vetenskapsrådet ska nu skapa bättre förutsättningar för svensk forskning. Foto: AP/TT
Anläggningen ESS i Lund är en av de största forskningssatsningarna i Sverige. Ett nytt förslag från Vetenskapsrådet ska skapa bättre förutsättningar för svensk forskning i den internationella konkurrensen. Foto: AP/TT

Konkurrens ska öka forskningens kvalitet

Vetenskapsrådet lämnar nu över ett nytt förslag till en modell för hur resursfördelningen till universitet och högskolor ska se ut i framtiden.

Den här nya modellen heter Fokus (Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige) och ska ersätta dagens prestationsbaserade modell.

Utgångspunkten i det nya förslaget är att konkurrens driver kvalitet och genom att låta internationella sakkunniga granska svensk forskning ska det skapas bättre förutsättningar för forskningen.

Det nya systemet ska även värdera forskningens innehåll och framtida potential.

Innan den här modellen genomförs så är planen att den ska först prövas under år 2016, skriver företrädare från Vetenskapsrådet på DN Debatt idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".