Människan fick ett ömtåligare skelett relativt sent i utvecklingen visar nya studier.Illustration: AMNH/J, Steffey och Brian Richmond
Människan fick ett ömtåligare skelett relativt sent i utvecklingen visar nya studier.Illustration: AMNH/J, Steffey och Brian Richmond

Människans lätta skelett öppnar för olika tolkningar

Människans lätta skelett
1:39 min

Vi moderna människor har ett mycket lättare och därför ömtåligare skelett än våra närmaste släktingar, som schimpanser eller utdöda, tidigare människoarter. Nu visar nya studier att det här är en egenskap som har uppstått relativt sent i människans utveckling.

Studierna som presenteras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift (PNAS) pekar nämligen på att den här förändringen skedde när vi övergick från att vara jägare och samlare till att utveckla en jordbrukskultur.

Och det här går att tolka på två olika sätt, enligt Hans Ellegren som är professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet.

– Det skulle å ena sidan kunna vara så att det är en anpassning hos jordbruksmänniskan, att man kanske inte har lika stort behov av ett starkt skelett. Det kanske finns andra fördelar av att vara lite gracilare, att kunna röra sig smidigare. Det skulle kunna vara så, men det finns inga bevis. Den andra förklaringen är ju att det här är inte någon anpassning utan det är bara en konsekvens av att vi rör oss mindre än vad våra tidigare förfäder gjorde.

Och efter att ha undersökt skelett-delar från arkeologiska samlingar, så är det den här senare förklaringen som forskarna bakom de nya studierna har tagit fasta på som en trolig tolkning.

Det vill säga att övergången till ett jordbrukssamhälle inneburit ett mindre fysiskt påfrestande liv, som i sin tur gjorde att delar av skelettet inte byggdes upp och blev lika starkt utan mer poröst och lätt.

Hans Ellegren ifrågasätter visserligen att de tidiga jordbrukarna skulle ha levt ett så mycket bekvämare liv än jägare och samlare.

Men med tanke på den benskörhet som orsakar många benbrott hos moderna människor, så tycker han ändå att det finns en del att fundera på här.

Även för de människor som skyndar förbi oss på stan med sina påsar fulla av inhandlade julklappar.

- Långt ifrån både jägar-och samlarsamhällen och tidig jordbrukskultur.

Med tanke på den benskörhet som orsakar många benbrott hos moderna människor så tycker Hans Ellegren att det finns en del att fundera på här.

Även för de människor som skyndar förbi oss på stan med sina påsar fulla av inhandlade julklappar, långt ifrån både jägar-och samlarsamhällen och tidig jordbrukskultur.

- Ja, det finns ju en koppling till vår egen livsstil idag. Är vi egentligen utvecklade eller anpassade för att leva på det sätt vi gör? Eller är det så att vi har en kropp som skulle tåla mer belastningar eller helt enkelt må bra av att vara mer fysiskt aktiv?

Referenser:

"Timothy M. Ryan et al. "gracility of the modern Homo sapiens skeleton is the result of decreased biomechanical loading". PNAS 23 december 2014. DOI: 10.1073/pnas.1418646112"

"Habiba Chirchir et al. "Recent origin of low trabecular bone density in modern humans. PNAS 23 december 2014. DOI: 10.1073/pnas.1411696112"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".