1 av 2
Harry Westavik bredvid robot
2 av 2
Harry Westavik bredvid den filéfixande roboten. Foto: Björn Gunér/SR

Robot trimmar laxen

Skannar filé och letar ben
1:37 min

I Norge är fiskenäringen en av de viktigaste delarna av ekonomin efter oljan, och nu kommer nästa steg i fiskhanteringen. En robot utvecklas nämligen för att ta bort de sista benen ur laxen.

Lönsamheten skulle kunna bli större om hanteringen av fisken kunde bli mer automatisk än idag, när fisken enbart rensas och filéas av maskiner.

Det menar forskare i Trondheim som därför håller på att ta fram en automatisk laxtrimningsrobot, och vi har hälsat på i Robotlabbet på forskningsinstitutet Sintefs avdelning för fiskeri. Forskningsledaren Harry Westavik förklarar tekniken.

– Det är laser och vitt ljus och en avancerad färgkamera som kan ge en 3D-bild, säger han.

Tekniken bygger på att fisken först skannas, så att man får bilder både av yta och form. Därefter analyseras informationen så att roboten kan välja och utföra rätt åtgärd.

Än så länge klarar den av att skanna laxfiléer och se vilka som har ben kvar i ändbiten som den här specialanpassade industriroboten då kapar av med sin långa filékniv.

Nästa steg är att lära den att känna igen missfärgningar och blodfläckar på filén och skära bort detta också. Även det är ett arbete som idag gör manuellt. Men då behöver nog roboten en sorts roterande sågklinga, tror Harry Westavik.

En prototyp ska vara klar att prövas 2016. Och målet är alltså att fisken inte bara ska kunna rensas och fileas av maskiner som sker sedan ett antal år, utan filéerna ska också trimmas av maskiner.

Men just den här dagen när Vetenskapsradion hälsar på i labbet visas inte laxroboten i aktion. Den ska nämligen anpassas till en ny roll, som kycklingfiléuttagar-robot.

Där är en stor utmaning att en robot har svårt att hålla i kycklingen på ett fast och ändå varsamt sätt för att inte skada filéerna när de lossas från skrovet. Men försöken går bra, säger Harry Westavik.

– Ja de är väldigt lovande, de tester vi har gjort. Där har vi en kamera som tar en 3D-bild av kycklingen så att grepp-punkterna blir precis rätt varje gång.

För alla kycklingar är inte lika även om det kan verka så när man står i affären?

– Nej de är olika, säger Harry Westavik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".