Foto:  Adrian Dennis/Scanpix.
Foto: Adrian Dennis/Scanpix.

Smarta telefoner påverkade känselsinnet

Flitigt användande av smarta telefoner med pekskärmar har i en ny studie i tidskriften Current Biology visat sig kunna påverka känselsinnet.

Känselintryck från olika kroppsdelar tolkas i olika områden av hjärnan. Och i den nya studien har forskare studerat aktiviteten i de delar av hjärnan som tar hand om känselsignaler från tummen, pekfingret och långfingret.

Den här aktiviteten visade sig vara större hos personer som hade använt smarta telefoner under de senaste dagarna jämfört med personer som hade använt knapptelefoner. Pekskärmsanvändarna kan alltså sägas ha fått känsligare fingertoppar.

Enligt forskarna är det här ytterligare ett bevis på hjärnans stora förmåga att anpassa sig till det som verkar vara viktigt i den miljö som vi befinner oss i.

Referens: Anne-Dominique Gindrat et al. "Use-dependent cortical processing from fingertips in touchscreen phone users". Current Biology 24 december 2014. DOI: 10.1016/j.cub.2014.11.026

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".