vaccinering smittkoppor
Intensivt arbete pågår för att få fram ett ebolavaccin. Foto: TT

Kapplöpning för att utveckla ebolavaccin

Läkemedelsbolag jobbar för högtryck
1:50 min

Tre vaccin är under utveckling för att skydda mot ebolaviruset. Men det är inte enkelt att skapa den här typen av vaccin, och frågan är om det kommer att kunna skydda personer under det pågående utbrottet.

Ole Larsen är vice vd på Bavarian Nordic och menar att det nu är en kapplöpning mellan de stora läkemedelsbolagen.

– Det är absolut en kapplöpning och vi är bara glada att vi kan vara med och hjälpa båda, säger Ole Larsen.

Det danska bolaget med verksamhet utanför Helsingör har under hösten arbetat för högtryck. De har ett kokopps-vaccin som alltså förväntas kunna förstärka två av de experimentella ebolavaccinen.

De experimentella ebolavaccinen är DNA-vacciner, vilket innebär att man förändrar ett för människan ofarligt virus och klistrar på ebolavirus. På så sätt vill man skapa en reaktion i kroppen för att immunförsvaret ska kunna lära sig att känna igen och försvara sig mot ebolaviruset. Ett vaccin som testas i Schweiz har stoppats eftersom det gav inflammation i leder. I ett av de andra försöksvaccinerna hos Glaxo Smith Klein har antikroppssvaret varit för litet.

Men i kombination med det danska kokopps-vaccinet hoppas man få ett kraftigare immunsvar och som också håller i sig längre. Resultaten från en sådan studie resultaten väntas i maj.

Det danska bolaget har också ett samarbete med ett annat stort läkemedelsbolag Johnson&Johnson som har licens på holländska Janssen ebolavaccin.

Där kommer man i januari att börja sina första studier på människor, för att se om det vaccinet är säkert. Men de är så säkra på sin sak att de chansar och har redan satsat 400 miljoner dollar på att börja producera vaccin, innan man vet om det fungerar

– Man ska ha 4-6 miljoner doser klara vid utgången av 2015, säger Ole Larsen.

Men det gäller ju dels att skapa ett antikroppssvar och dels att det verkligen skyddar mot sjukdom?

– Ja det stämmer.

Och det vet man ju  ännu inte?

– Nej, det man inte nu, säger Ole Larsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".