En jublande kvinna i sällskap med en läkare välkomnas i sin hemby
1 av 2
En kvinna i sällskap med en läkare välkomnas i sin hemby. Foto: CDC
Två föräldralösa barn och deras morbror visar upp sina friskintyg
2 av 2
Två föräldralösa barn och deras morbror visar upp sina friskintyg. Foto: CDC

Planerad hemkomst blev glädjedag för ebolaöverlevare

Jubel, tal och palmblad i ett föredömligt område
1:58 min

Många som överlever ebola har mötts av svårigheter när de återvänt hem till sina familjer. De har bland annat blivit utfrusna av rädsla för att de fortfarande smittar. Men i ett område i Liberia verkar allt ha fungerat väldigt bra, visar en rapport från det amerikanska smittskyddsinstitutet.

Tänk dig att du har överlevt ebola och i stället för rädsla möts av jubel, palmblad, vackra tal och kanske till och med en extra gudstjänst. Så har åtminstone skett i ett område i Liberia. Det är däckbolaget Firestone - som inte alltid har haft ett gott rykte i Liberia.

På företagets stora gummiplantage i Liberia bor ungefär 80 000 människor. Där upptäckte man de första fallen av ebola i april. Snabbt byggdes särskilda kliniker upp. Fram till november hade 30 personer dött av ebola, men 22 hade överlevt.

Det är just hur de överlevande tagits om hand som är intressant. De tvingades nämligen vara kvar på kliniken några extra dagar för att lära sig mer om ebola. Under tiden begav sig ett hälsoteam hem till familjen och grannar. Då kunde alla kritiska frågor om riskerna ställas och hälsoteamet ge svar.

När den tidigare sjuke kom hem utspelades i stället glädjescener. Överlevaren fick tillfälle att hålla ett tal i radion och ett fint diplom där det stod att personen verkligen var frisk.

Varje person fick också med sig ett överlevar-kit, eftersom många tillhörigheter hade bränts upp för att hindra smittspridning. Nu fick de exempelvis en ny madrass, kläder, pengar till mat och leksaker till barnen. Varje vecka under tre månader fick de också besök från hälsoteamet för att höra hur allt fungerat efter hemkomsten. Bara en enda av de som hade smittats av ebola kände sig utstött från samhället, och då kunde man reda ut missförstånden så att hon senare blev accepterad igen.

Den här öppenheten som skapats kring ebola tror forskarna kan minska smittspridning och göra att ännu fler överlever i framtiden.

Referens: Allison Arwady et al "Reintegration of Ebola Suvivors into Their Communities - Firestone District, Liberia, 2014", MMWR dec 2014/ 63(50);1207-1209

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".