Vaccinering av barn
Vaccinering av barn. Foto: Tobias Röstlund/Scanpix

Vaccin mot kikhosta kan ha blivit försvagade

Mindre effektivt skydd
1:56 min

Under året som gått har barnsjukdomen kikhosta drabbat fler svenska barn än på länge, och två spädbarn har dött i sjukdomen. Nu pekar allt mer forskning på att de vaccin som används på sikt kommer att ge sämre skydd.

Efter att allmän vaccination mot kikhosta infördes på 1990-talet sjönk antalet fall kraftigt. Men kikhosta finns kvar i samhället och under 2014 drabbades nästan 700 svenskar och två spädbarn miste livet. Det är det största antalet insjuknade sedan 2007.

Ökningen kan bero på både slump och på en naturlig variation i bakteriens spridning. Men allt mer forskning pekar också på att de vaccin som används håller på att bli mindre effektiva.

I en brittisk studie har man analyserat de proteiner på kikhostebakterien som vaccinet riktar sig mot. Forskarna konstaterar att bakterien ändrat sig genom åren så att vaccinet haft mindre effekt. Riktigt varför det skett har forskarna inget svar på, men på sikt menar de att nya vaccin kan behöva tas fram.

Men under tiden måste fler se till att vaccinera sig, och fler inom sjukvården behöver tänka på att kikhosta fortfarande är ett hot. För inget spädbarn ska behöva dö av kikhosta, säger Marta Granström, professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska institutet.

– Problemet är att när man fått någorlunda kontroll på sjukdomen så blir den bortglömd. Tidigare, när vi inte vaccinerade, var all hosta att betrakta som kikhosta innan motsatsen var bevisad. Idag tänker man inte på kikhosta, säger Marta Granström.

2016 införs ytterligare en vaccination för svenska barn i femtonårsålden. En ytterligare strategi som verkar lovande är så kallad cocooning, att se till att alla vuxna i ett spädbarns familj är vaccinerade.

– Det är en strategi som man behöver fundera på för att förbättra skyddet för spädbarnet, säger Marta Granström.

Referens: Sealey, Harris, Fry, Hurst, Gorringe, Parkhill, Preston. Genomic analysis of isolates from the UK 2012 pertussis outbreak reveals that vaccine antigen genes are unusually fast evolving. J Inf Diseases Advance Access published December 8, 2014. DOI: 10.1093/infdis/jiu665.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".