Meliandou i Guinea är den by där man tror att ebolaepidemin i Västafrika har sitt ursprung. Foto: AP Photo/Jerome Delay/TT
Meliandou i Guinea är den by där man tror att ebolaepidemin i Västafrika har sitt ursprung. Foto: AP Photo/Jerome Delay/TT

Ny teori om ebolautbrottets ursprung

Smittad pojke lekte vid ett träd
1:15 min

Efter att ha gjort en fältstudie i Guinea föreslår en forskargrupp att ursprunget till den pågående ebolaepidemin i Västafrika kan ha kommit från insektsätande i stället för fruktätande fladdermöss.

Det allra första fallet av ebola i det pågående utbrottet i Västafrika antas från de studier som gjorts ha varit en tvåårig pojke i Guinea. Men det är fortfarande osäkert exakt var smittan kom ifrån i det här fallet. Och det har forskare nu försökt undersöka mer noggrant i en fältstudie.

Många misstänker att smittan kom från de fruktätande fladdermöss som jagas i området. Men en invändning mot det kan vara att det mest är vuxna som jagar de här fladdermössen, som även brukar kallas för flygande hundar. Den forskargrupp som gjort undersökningar i Guinea menar därför att det är troligare att pojken kan ha blivit smittad av insektsätande fladdermöss som han kommit i kontakt med när han lekt vid ett träd nära sitt hus.

Ali Mirazimi är virolog på Folkhälsomyndigheten och han tycker att forskarna har lagt fram en intressant teori som skulle behöva undersökas mer.

– Här finns åtminstone en teori som kanske kan förklara det här. Men det är jättesvårt att veta, för det finns fortfarande inga direkta bevis, säger han.

För att få bevis för om teorin stämmer menar han att man skulle behöva hitta några insektsätande fladdermöss i området där smittan kom ifrån, och testa om de bär på ebolavirus.

Och han säger också att det är viktigt med sådana här undersökningar.

– Vi lär oss hur viruset sprider sig. Vi lär oss var viruset eventuellt kan finnas. Sen för det tredje kanske vi också lär oss var och hur kan vi leta efter det här viruset ute i naturen för att kunna få någon typ av förståelse och beredskap kring ebolainfektioner.

Referens: Almudena Marí Saéz et al. "Investigating the zoonotic origin of the West African Ebola epidemic". EMBO Molecular Medicine 30 december 2014. DOI: 10.15252/emmm.201404792

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".