En trädgårdsrödmyra. Foto: J. G. Sanders.
Pissmyran, som den ofta kallas, heter egentligen trädgårdsrödmyra eller Myrmica rubra. I Nordamerika kallas den "European fire ant". Bakkroppen ger en ledtråd om varför. Foto: J. G. Sanders.

Utvandrande myror tar med växter

När våra europeiska trädgårdsrödmyror kom till Amerika som fripassagerare tog de i sin tur med sig en växt till det nya landet, enligt en ny studie. Det här kastar nytt ljus på problemet med så kallade invasiva arter, menar forskarna.

I Nordamerika är våra vanliga trädgårdsrödmyror, eller ettermyror och pissmyror som de ofta kallas, ett exempel på problemet med så kallade invasiva arter. Det innebär i det här fallet att de har kommit dit på grund av människan och sedan spritt sig på ett omfattande och oönskat sätt.

Nu menar forskare att ettermyrorna dessutom skulle kunna bidra till att även en annan invasiv art från ettermyrans ursprungstrakter kan breda ut sig i Nordamerika. Här handlar det om växten skelört som myrorna sprider genom att bära iväg med fröna, som det finns näringrikt fett på.

I experiment med frön på avgränsade ytor jämförde forskarna ettermyror med nordamerikanska myrarter. Och de såg då att det började växa mer skelört på de ytor där det funnits ettermyror.

Studien har publicerats i tidskriften Proceedings of the Royal Society B.

Referens: Kirsten M. Prior et al. ""Mutualism between co-introduced species facilitates invasion and alters plant community structure". Proceedings of the Royal Society B 24 december 2014. DOI: 10.1098/rspb.2014.2846

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".