Stormen Gudrun - tio år senare

Omfattande gallring gjorde skogen stormkänslig

1:48 min

För tio år sedan drabbades svenskt skogsbruk av den värsta stormfällningen någonsin. En förklaring till att skadorna blev så stora beror på att gallring gjorde skogsbruket sårbart.

Natten mellan den 8 och 9 januari 2005 drog Gudrunstormen in över ett litet område i sydvästra Sverige. Den slog omkull lika mycket skog som skogsindustrin förbrukar under ett helt ett år.

Över en natt fälldes 75 miljoner kubikmeter skog. Det berodde delvis på att vi 2005 hade rekordmycket granskog och att den var väldigt hög.

Men det berodde också på att många skogsägare faktiskt hade glömt att stormanpassa skogsskötseln, menar skogsforskaren Martin Ahlström vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

– Man kan väl säga att risken att det skulle blåsa ner var inte med i skogsbruket. Man hade en inriktning mot att producera mycket och få hygglig kvalitet, säger Martin Ahlström.

Det var bara en tidsfråga innan stormarna skulle slå så här hårt mot skogen som då 2005 ?

– Ja det kan man säga, fortsätter Martin Ahlström.

Det var jakten på massaved till pappersindustrin som ledde till det omfattande gallringsskogsbruket som gjorde skogen extra känslig för hårda vindar. Det tar många år för träden efter en gallring att bygga ut rotsystemen igen efter att de stöttande trädkompisarna som stod intill försvunnit.

Efter flera stormar 1969 skrev skogsforskaren Per Persson en viktig avhandling som stark betonade att man måste gallra försiktig med tanke på hårda vindar och storm.

– Det är väldigt tydligt i hans avhandling, säger Martin Ahlström.

Mer om stormen Gudruns konsekvenser hör du i Vetandes värld idag 12.10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista