Hydraulisk spräckning
Anläggning för hydraulisk spräckning i USA. Foto: CC BY 2.0

Gasutvinning kopplas till jordbävning

Seismologen Björn Lund om spräckning som ger jordbävning
6:43 min

I USA har en jordbävning nu kopplats till så kallad hydraulisk spräckning. Metoden har fått kritik eftersom den innebär risker.  

Hydraulisk spräckning eller fracking, alltså utvinning av fossil gas eller olja med hjälp av vatten som sprutas ner i underjorden med högt tryck för att frigöra gasen, har varit en växande bransch i Nordamerika där en stor del av energibehovet numera täcks på det här viset.

Även i Europa, till exempel i England och Polen, finns planer på att påbörja utvinning. Men metoden har kritiserats för att gasen kan läcka ut och även just för risken för jordbävningar.

Det är ett antal skalv i delstaten Ohio förra året, som nu alltså kopplas till spräckning. Ett skalv var tydligt kännbart för boende i området och hade magnituden 3.0 på Richterskalan.

Det var en redan befintlig spricka i marken som stimulerades genom ingreppet, enligt den nya studien i det amerikanska seismologiska sällskapets tidskrift.

Referens: Bulletin of the Seismological Society of America, Vol. 105, No. 1, pp. -, February 2015, DOI: 10.1785/0120140168: Earthquakes Induced by Hydraulic Fracturing in Poland Township, Ohioby Robert J. Skoumal, Michael R. Brudzinski, and Brian S. Currie

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".