Apa pekar på en laserprick i ansiktet.
Apa såg och reagerade på en laserprick. Foto: Neng Gong/Current Biology

Apor ser sig själva i spegel

Rhesusapor klarar av att känna igen sig själva i en spegel. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Current Biology.

Ett test för att se om djur känner igen sin spegelbild är att sätta en färgfläck, som bara syns när de tittar i spegeln. Rör djuret vid det färgade stället på sin kropp anser ett kinesiskt forskarlag att det förstått att det är sig självt det ser. Människoapor, vi och våra närmsta släktingar som schimpanser och gorillor, klarar spegeltestet. Det gör också vissa fåglar, delfiner och elefanter. 

Genom att träna rhesusapor med hjälp av laserljus och belöningar när de rörde vid belysta ställen på kroppen kunde forskarna lära dem att klara av spegeltestet. Forskarna såg också att aporna sedan spontant undersökte delar av sina kroppar om en spegel ställdes i deras bur. Otränade apor använde inte speglar i sina burar.

Tidigare studier om speglande rhesusapor, som Vetenskapsradion har rapporterat om, har använt implantat i apornas huvuden. Forskarna bakom denna nya studie menar att deras metod är mer pålitlig.    

Referens: Chang et al., Mirror-induced self-directed behaviours in rhesus monkeys after visual-somatosensory training, Current Biology (2015). Http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2014.11.016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".