Otto Cars, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.
Otto Cars. Foto: Sara Sällström, Sveriges Radio.

Lovande försök med nytt antibiotikaämne

Angriper bakteriers cellväggar
1:43 min

Ett ämne som skulle kunna bli en ny typ av antibiotika har upptäckts. Forskarna har hittat ämnet i vanlig jord.

Det har länge varit svårt att få fram nya sorter antibiotika som hjälper mot de farliga bakterier, som blivit resistenta mot den antibiotikaläkemedel vi redan har.

Men just det här ämnet verkar ha en del lovande egenskaper.

– Vi vet att många tidiga antibiotika-koncept faller bort av olika skäl. Men det här ser ut att ha förutsättningar att bli ett läkemedel som vi skulle kunna ha användning för i vår arsenal mot en viss typ av bakterier. Det ser absolut ut så, säger Otto Cars som är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, och som också jobbar med det internationella nätverket ReAct mot antibiotikaresistens.

Teixobactin heter ämnet som verkar kunna hindra uppbyggnaden av de cellväggar som finns runt de flesta bakterier.

Cellväggarna är som ett starkt, skyddande skal och utan dem spricker bakterierna. Teixobactinet kan hindra cellväggs-bildningen på ett sätt som gör det svårt för bakterier att utveckla resistens, enligt forskarna bakom studien.

Ämnet har visserligen bara testats på möss än så länge, men det mest spännande med studien är inte möjligheterna att just teixobactinet kan bli ett nytt läkemedel, enligt Otto Cars. I stället lyfter han fram att ämnet kommer från bakterier som forskarna har hittat i vanlig jord.

De har också kommit på metoder att odla bakterierna inne på labbet, trots att det rör sig om bakterier som inte brukar växa inne på labb.

Otto Cars menar därför att det kan finnas mer att upptäcka ute i naturen.

– Den här substansen påverkar ju visserligen en del bakterier som vi har problem med i sjukvården, till exempel MRSA som är en av de vanligaste resistenta bakterierna i sjukvården. Men där har vi ju det rätt så hyfsat ställt med effektiv behandling. Så det är snarast potentialen för sättet att hitta möjliga nya antibiotika som är det mest intressanta för mig, säger Otto Cars.

Studien presenteras i en artikel i tidskriften Nature (se referens).

Referens: Referens: Losee L. Ling et al. "A new antibiotic kills pathogens without detectable resistance". Nature 8 januari 2015. DOI: 10.1038/nature14098.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".