raket skjuts upp
Raketen under en tidigare testflygning. Foto: Spacex

Raket får nytt liv efter rymdflygning

Imorgon ska en raket skjutas upp med en kapsel mot den internationella rymdstationen ISS. Därefter ska raketen för första gången någonsin landa igen på jorden. Landningen ska ske på en plattform i Stilla havet.

Landningen skulle egentligen ha skett i tisdags men försöken avbröts då i sista stund.

Det är det privata företaget SpaceX som redan har gjort ett antal fraktflygningar till rymdstationen på beställning av den amerikanska rymdorganisationen Nasa. Företaget försöker nu ta ett viktigt steg mot att kunna återanvända raketer.

Landningen på plattformen som är stor som en fotbollsplan är en svår uppgift. Företaget bedömer att chansen att lyckas i bästa fall är 50 procent.

Bärraketen är den större delen av hela ekipaget som bränner av vid starten och gör jobbet med att ta upp kapseln ut från jordens gravitation. Den kopplas sedan loss och så fortsätter kapseln mot målet med hjälp av en mindre raketmotor.

Fram tills nu har bärraketer betraktats som dyrt engångsmaterial som får kraschlanda på jorden, men företaget menar att återanvändning kan bli en viktig del i kommande rymdfart. Särskilt för längre expeditioner i framtiden.

En annan aspekt på framtiden i rymden är också att två obemannade rymdsonder under året kommer att nå fram till sina destinationer, en av dem är Pluto. Och det kan du höra mer om i Vetenskapsradions veckomagasin idag kl 13.35 då vi blickar fram mot vetenskapsåret 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".