Vargantalet fortsätter att diskuteras

1:55 min

Beslutet att tillåta licensjakt på varg i Sverige har överklagats och den juridiska processen kring vargjakten fortgår. Samtidigt pågår en vetenskaplig diskussion kring hur många vargar som egentligen ska finnas i Sverige.

Att bestämma ett minsta antal för antalet vargar handlar om att vargstammen ska kunna överleva på lång sikt utan att bli alltför inavlad.

I slutet av förra vintern, när den senaste varginventeringen hade gjorts, fanns runt 370 vargar i Sverige enligt Naturvårdsverket. Det kan jämföras med det beslut som Naturvårdsverket har fattat utifrån ett riksdagsbeslut, och som säger att 270 vargar skulle kunna räcka som en absolut lägsta nivå i Sverige.

Och nu visar en rapport, som Naturvårdsverket har beställt från en brittisk forskare, att 270 vargar förmodligen inte räcker även om stammen får påfyllning av vargar som vandrat in från Finland och Ryssland.

Populationsgenetikern Love Dalén vid Naturhistoriska riksmuseet jobbar bland annat med hotade djurarter. Han har läst igenom rapporten.

– Det den här rapporten säger är ju att det krävs orealistiskt många invandrande vargar för att kunna upprätthålla en gynnsam bevarandestatus om man bara har 270 individer, säger han.

Rapporten som kom i somras har fått kritik från svenska forskare, som bland annat tycker att det finns frågetecken kring de genetiska analyserna. Den brittiska forskare bakom studien säger att han jobbar med en slutgiltig rapport som ska bli klar inom några veckor. Han kan inte säga något om innehållet i den slutgiltiga versionen innan dess.

Men Love Dalén säger att den version av rapporten som kom i somras stämmer väl överens med vad andra forskare har kommit fram till hittills.

– Den här rapporten stöder det som internationella och nationella populationsgenetiker tidigare har sagt, att det krävs förmodligen en bit över 400, uppemot 500 vargar som ett minimum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista