Pokermarker i olika färger ligger uppradade. Foto: Sören Andersson, copyright Scanpix.
1 av 2
Texas Hold 'em har hittils varit svårt för datorer. Foto: Sören Andersson/Scanpix
Svartvitt porträtt av Ather Gattami. Foto: Privat
2 av 2
Ather Gattami forskar om spelteori och telekommunikation. Foto: Privat

Resonerande dator klarade pokerspel

Speltaktiskt datorprogram
1:41 min

Forskare vid universitet i Alberta i Kanada har lyckats göra ett datorprogram som bemästrat pokerspelet Texas Hold 'em. Program som spelar olika spel kan också användas för att fatta bättre beslut inför verkliga problem, enligt forskarna.

Texas hold 'em är ett vanligt pokerspel där varje spelare har två dolda kort var och ett antal gemensamma kort som de får sätta samman pokerhänder ifrån.

Eftersom spelarna inte vet vad de andra har för kort, och eftersom det finns hundratusentals miljarder möjliga beslutspunkter i spelet, tar det väldigt mycket tid och kraft för en dator att hitta det bästa beslutet i varje situation.

Därför skapade forskare i stället ett datorprogram som, i stället för att försöka räkna sig fram till det bästa beslutet, testade olika beslut och sedan utvärderade hur bra de visade sig vara.

Det sparade mängder med minnesutrymme i datorn, och resultatet blev en strategi som forskarna menar är ett optimalt sätt att spela för att minimera sina förluster. Deras metod för att hitta strategin presenteras i en studie i tidskriften Science. 

Den variant av pokerspelet som forskarna använt programmet till kallas "heads up limit hold 'em". Det är en variant med bara två spelare och regler för på vilket sätt spelarna för höja insatsen.

Sådana datorprogram som spelar spel kan vara nyttiga också i andra sammanhang. Just att programmet sparade mycket beräkningskraft och ändå hittade en bra strategi gör det intressant för att hantera invecklade problem.

– Detta kan vara väldigt nyttigt i många områden, som inom finans till exempel. Det kan underlätta beslut om hur man ska placera inom aktier och fonder som är väldigt komplexa system, säger Ather Gattami som forskar om bland annat systemteori och telekommunikation för Eriksson.

Stora datamängder finns också i informationssamhället.

– Det har satt krav på att vi ska kunna få datorer att strukturera data. Det är en väldigt spännande tid vi lever i. De nästa tjugo åren kommer det förmodligen hända väldigt mycket, säger Ather Gattami.

Referens: Bowling et al (2015). Heads-up limit poker is solved. Science vol. 347 iss. 6218

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".