Foto: Hasse Holmberg/TT
Känslomässig information gjorde att barnfamiljer sparade mest el genom att dra ur elkontakter.

Information om hälsorisker ökar elsparande

Barnfamiljer sparade mest el
2:02 min

Ett experiment visar att familjer sparar mer el om de får information om vad det innebär för hälsa och miljö jämfört med information om hur mycket pengar de sparar. Det här, menar amerikanska forskare, är viktig information till politiker när det handlar om att skapa ett hållbart samhälle

Familjer som fick veta hur mycket de kunde minska barnastma, cancer och utsläpp om de ändrade sin användning av el drog i högre grad ur elkontakterna än andra.

De som i stället fick information om hur mycket pengar de kunde tjäna på minskad elförbrukning i hemmet släckte lamporna.

Länge har forskare försökt förstå vad som påverkar folks elanvändning i hemmen, men trots informationskampanjer har förändringarna tidigare varit små. Den här gången kunde forskarna på timbasis se vad som hände i 118 hushåll i USA, och det handlade om allt från ensamstående till par utan barn eller barnfamiljer. Alla var välutbildade.

Gruppen som fick information om att elproduktion kunde leda till utsläpp som ger exempelvis barnastma minskade sin elanvändning med åtta procent jämfört med dem som fick veta hur mycket pengar de tjänade på att snåla med elen.

Den mer känslomässiga informationen medförde att de inte bara släckte lampor utan också drog ur sladden till laptopen och platt-tv:n.

Barnfamiljerna sparade ännu mer, inte bara åtta procent, utan 19 procent, jämfört med de som enbart fick information om hur mycket pengar man kunde tjäna.

Forskarna menar att även om förbättrad energiteknik kan minska elanvändningen framöver, har även familjers beteenden en avgörande effekt på elanvändningen sett ur ett totalt perspektiv.

Det var inga stora pengar man sparade, kanske en femtiolapp om månaden om man snålade med elen. Experimentet är heller inte helt överförbart till svenska förhållanden, eftersom det är ett mildare klimat i Los Angeles, och elapparater var en större eltjuv än uppvärmning.

Referens: Omar I et al "Nonprice incentives and energy conservation" PNAS 13 jan 2015 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".