Vargar. Foto: Ingo Wagner/Scanpix.

Vargstammen har växt i Ryssland

Kan ha betydelse för svenska vargar
1:33 min

Antalet vargar har ökat kraftigt i Ryssland sedan Sovjetunionens upplösning enligt forskning som publiceras i tidskriften Conservation Biology.

År 2010 fanns det närmare 50 000 vargar i Ryssland enligt en internationell forskargrupp som nu publicerar sin resultat i Conservation Biology. Och det här skulle vara en ökning med 150 procent sedan Sovjetunionens fall i början på 1990-talet.

Orsaken till den kraftiga ökningen tror forskarna kan vara att de ryska myndigheterna upphörde med att hålla vargstammen nere med hjälp av bland annat jakt. Samma sak ska ha skett både under ryska inbördeskriget och under andra världskriget, det vill säga att vargstammen ökade när samhället kollapsade.

Olof Liberg som är forskningsledare på Grimsö viltforskningstation anser att det kan finns brister i de metoder som forskarna använt för att beräkna antalet vargar i Ryssland, och tycker också att metoderna är otillräckligt beskrivna. Men trenden att stammen ökar tror han kan vara riktig.

– Den väldigt tydliga trend som man ser i vargpopulationens storlek efter Sojvetunionens kollaps är så pass stark och entydig. Så det tyder på att även med grova metoder så verkar den relativt sannolik, säger han.

Den här ökningen kan även vara positivt för den svenska vargstammen menar han.

– Vi är beroende av invandring ifrån öst för att förstärka genetiken i vår inavlade vargstam, och ju mer varg det finns i öst desto större tryck för unga vargar att utvandra därifrån och hamna hos oss.

Referens: Rapid declines of large mammal populations after the collapse of the Soviet Union DOI: 10.1111/cobi.12450

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".