turbin sänks
Tidvattenströmmar är en relativt outnyttjad kraftkälla. I sommar påbörjas bygget av en kraftverkspark i norra Skottland. Foto: Atlantis

Storsatsning på tidvatten som kraftkälla

Grönt ljus för vindkraftverk på havsbottnen i Skottland
1:44 min

Världens största tidvattenkraftsprojekt, Meygen i Pentlandsundet i norra Skottland, har fått grönt ljus. I februari påbörjas konstruktionen av kraftverksparken, som kommer att bli världens första i sitt slag.

Det är som en vindkraftspark, men på havsbottnen, som nu ska börja byggas utanför Skottlands nordöstra spets.

När tidvattnet är som starkast kan vattnet röra sig med en hastighet på hela 30 km/h, motsvarande energin i vindstyrkor på omkring 300 m/s. Det är inte undra på att platsen har fått smeknamnet "tidvattenkraftens Saudiarabien".

Forskare i Storbritannien har länge pekat på den enorma potential för tidvattenkraft som finns i landet. Hälften av hela Europas samlade tidvattenkraftsresurser har beräknats finnas i brittiska vatten.

Nu blir alltså det första större projektet, kallat Meygen, verklighet. Nästa sommar ska de första turbinerna placeras på havsbottnen, enligt planen.

Längre fram ska 269 turbiner utnyttja strömmarna i sundet, med potentialen att försörja 175 000 brittiska hem med el.

Men Meygen är långt ifrån den enda storsatsningen på marin kraftproduktion just nu, och om 35 år räknar branschorganisationen Ocean Energy Europe med att havsbaserade kraftslag står för en ansenlig del av Europas elproduktion.

– Vi har runt 20-25 maskiner i vattnet just nu. Men vårt mål är 100 GW installerad kapacitet till 2050, tillräckligt för att förse 66 miljoner EU-hem med el, säger organisationens policychef Remi Gruet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".