En kropp läggs i grav
En begravning med skyddsåtgärder i Liberia. Foto: TT

Begravningar var inte största smittokällan i Liberia

Förändrat beteende kan ha minskat risken
1:49 min

Många befarade att begravningar skulle vara en stor källa för spridning av ebola, men så verkar inte ha varit fallet. I Liberia smittade i stället de flesta på sjukhus och i hemmen.

Den nya studien visar på individnivå att begravningarna bara stod för knappt tio procent av smittspridningen. Beräkningar utgår från en modell kring ebolautbrottet i Liberia.

– Det är betydligt lägre än vad många har trott. Det kan vara så att man relativt snabbt fick ordning på begravningarna, så att det därför inte har blivit så farligt. Men det är jätteviktigt att veta det här så att man kan lägga resurserna rätt. Detta för att faktiskt göra ännu mer på sjukvårdsidan där man fortfarande har rätt stora risker,  säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I stället fanns de största riskerna i hemmen där sjuka vårdades, och på sjukhusen där patienter till att börja med blandades med andra patienter. Dessa smittkällor svarade för cirka 30 respektive 40 procent. En femtedel smittades ute i samhället. Siffrorna gäller Liberia under hösten.

I de tre värst drabbade länderna i Västafrika har nu drygt 20 000 personer smittats av ebola. Modeller i höstas menade att upp emot 1.5 miljon personer skulle vara smittade nu i mitten på januari.

Hur kunde forskarna räkna så fel?

– Ja, man räknade med att det inte skulle bli någon effekt på några insatser överhuvudtaget. Och man räknade inte heller med att människor som bor i de här områdena faktiskt ändrar sitt beteende.

Ett exempel är att begravningar ändrades efter upptäckt att det fanns risker. 

Men är det så att de här modellerna har varit ganska fördomsfulla?

– Jo, så är det ju. Modeller blir aldrig bättre än de data man petar in i dem. Man hade uppenbarligen fel på ganska många områden. Det är förstås en lärdom man behöver ta åt sig, säger Anders Tegnell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".