En falsk karettsköldpadda (Caretta caretta) som lägger ägg på Melbourne beach i Florida. Foto: J. Roger Brothers
En falsk karettsköldpadda (Caretta caretta) som lägger ägg på Melbourne beach i Florida. Foto: J. Roger Brothers

Magnetfält visar vägen för havssköldpaddor

När det är dags att lägga ägg återvänder havssköldpaddorna till stranden de föddes på. Att de lyckas hitta tillbaka tycks bero på att de lärt sig känna igen magnetfält.

Vuxna havssköldpaddor återvänder till exakt samma strand som de en gång kläcktes på. Detta för att lägga sina egna ägg där. Hur det här går till är någonting som forskare har funderat på länge.

I tidskriften Current Biology menar nu ett par amerikanska biologer att det här beror på jordens magnetfält, något som sköldpaddorna även antas använda för att navigera ute till havs.

Forskarna har undersökt var den falska karettsköldpaddan har lagt ägg längs Floridas kust under en period på 19 år.

De har då sett att sköldpaddorna sprider ut sina äggläggnings-platser på stranden, på ett sätt som följer de små förändringar som sker hela tiden i magnetfältet.

De nykläckta sköldpaddorna skulle alltså på något sätt präglas att känna igen magnetfältet på sin egen strand för att kunna komma tillbaka dit senare i livet.

Referens: J. Roger Brothers et al. "Evidence for Geomagnetic Imprinting and Magnetic Navigation in the Natal Homing of Sea Turtles". Current Biology 15 januari 2015. DOI: 10.1016/j.cub.2014.12.035)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".