Beatles uppträder på en scen. Foto: Dan Grossi/TT
Försökspersonerna fick spela Beatleslåtar och sedan stoppa händerna i kallt vatten. Foto: Dan Grossi/TT

Kort bekantskap räcker för att känna empati

En kvarts spelande gjorde dem mer empatiska
1:25 min

Vi känner lättare empati för människor vi känner, men det verkar inte behövas någon längre tids bekantskap enligt en ny studie.

Försökspersonerna i studien fick spela Beatleslåtar tillsammans i ett datorspel. Efteråt fick de, samtidigt och i närheten av varandra, hålla ner sina händer i riktigt kallt vatten. Under tiden mättes deras känsloreaktioner i form av smärta.

Försöket gjordes för att undersöka skillnaderna mellan främlingar och vänner för möjligheten att känna det som kallas för emotionell smitta. Det här kan sägas vara en form av empati, där en känsla hos en person sprider sig till andra.

Skillnaden blev att de personer som hade fått spela datorspelet tillsammans, också upplevde en starkare påverkan av emotionell smitta än dem som aldrig hade träffats förut. De kände alltså ett starkare obehag av det kalla vattnet. Det gjordes även flera andra försök på samma tema.

Men en av de mest intressanta resultaten är, enligt forskarna själva, att det räckte med att försökspersonerna fått spela dataspelet tillsammans i bara en kvart för att det skulle få effekt.

Referens: Loren J. Martin et al. "Reducing Social Stress Elicits Emotional Contagion of Pain in Mouse and Human Strangers". Current Biology 15 januari 2015. DOI: 10.1016/j.cub.2014.11.028

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".