Hjälparbetare sprejar
Ebola har slagit hårt mot Västafrika. Foto: TT

Rädsla för ebola kan hota proteinkälla

"Viltkött i Västafrika en tillgång"
1:14 min

Fladdermöss kan bära på ebolaviruset, men de och annat viltkött är också en viktig proteinkälla för många människor söder om Sahara. Det visar en studie i tidskriften Conservation biology.

I studien visar forskarna dilemmat med viltkött på den afrikanska kontinenten. Fladdermöss bär ofta på många virus, och är en möjlig smittbärare av bland annat ebola.

Men fladdermöss och annat vilt är också viktigt för att få i sig en allsidig kost. Så mycket som 4.9 miljoner ton viltkött konsumeras årligen i Afrika, enligt forskarnas beräkningar. Det innebär därför en viktig proteinkälla.

Göran Ericsson, professor i viltekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå menar att det är viktigt att se viltkött som en tillgång:

– Lokalt är det väldigt viktigt vad det gäller proteintillskott, och det är lika viktigt som det är i en del lokalsamhällen i Sverige, där man uteslutande eller till 80 procent lever på viltkött idag, säger Göran Ericsson.

När nu fladdermössen har fått ett dåligt rykte i Västafrika är risken att de utrotas. Här står alltså två mål mot varandra: att skydda människor från farlig smitta de fått av djur eller att skydda djur från att bli utrotade.

– Det är en konflikt mellan en kolonial syn att "bush meat" är något som vi ska bekämpa, men samtidigt kanske det är förutsättningen för att man kommer att överleva lokalt.

Referens: S Pooley "No conservation silver lining to Ebola", Conserv Biol. 2015 Jan 7. DOI: 10.1111/cobi.12454)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".