Råtta försöksdjur
Minnet av rädsla satt kvar hos försöksdjuren. Foto: TT

Olika nervbanor aktiva vid minne av rädsla

Att vara med om något obehagligt kan sätta spår i minnet. Vilka delar av hjärnan som är aktiva när man minns beror på hur länge sedan det var det obehagliga hände, visar en ny studie.

I studien, som publiceras i tidskriften Nature, lärde forskare försöksråttor att associera en ton med en elektrisk stöt, och undersökte sedan vilka delar i råttornas hjärnor som aktiverades när de hörde tonen. Det forskarna fann var att andra delar var aktiva när associationen mellan ton och smärta var ny, än när den hade skapats för längre tid sedan. Trots att olika delar av hjärnan var aktiva var rädslan lika stark.

Forskarna tänker sig att rubbningar i den här hjärnfunktionen kan vara en bidragande orsak till rädsla långt efter ett trauma, hos till exempel hos individer med svår ångest.

Referens: Do-Monte et al (2015). A temporal shift in the circuits mediating retrieval of fear memory. Nature DOI: 10.1038.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".