Måttligt med alkohol kan minska risken för hjärtsvikt, visar ännu en studie. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Måttligt med alkohol kan minska risken för hjärtsvikt, visar ännu en studie. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Måttligt med alkohol kan minska risk för hjärtsvikt

En stor amerikansk befolkningsstudie visar att män och kvinnor som drack måttligt med alkohol hade minskad risk för att utveckla hjärtsvikt.

Huruvida måttlig alkoholkonsumtion är bra eller dåligt för hälsan har det kommit många olika bud kring.

En fördjupad studie från en internationell forskargrupp visade nyligen att även ett glas vin om dagen kan vara dåligt för hälsan.

Men nu visar en stor amerikansk studie att de som drack måttligt hade minskad risk för att utveckla hjärtsvikt.

Cirka 15 000 amerikaner har följts under 25 år i den här befolkningsstudien.

Hos medelålders män som drack lagom mycket alkohol under veckan så minskade risken för hjärtsvikt med 20 procent. Hos kvinnorna fann forskarna en minskning med 16 procent.

Göran Hansson är professor i medicin vid Karolinska Institutet och han tycker att studien i European Heart Journal är intressant. Men han menar att det är dags att gå vidare för att ta reda på vad det är som gör att alkohol kan minska risken för den här hjärtsjukdomen.

- Man kommer inte så mycket längre med statistiska undersökningar, nu är detta den tredje, utan nu måste man nog se om det finns någon mekanism som ligger bakom det här.

Referens: Goncalves et al. Alcohol consumption and risk of heart failure: the Atherosclerosis Risk in Communities Study. DOI: 10.1093/eurheartj/ehu514

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".