Två barn håller varandra i hand
1 av 2
Detalj ur August Theodors familjeporträtt. På nästa bild ses hela familjen. Foto: Privat
August Theodor med familj. Foto: Privat
2 av 2
August Theodor med familj. Foto: Privat

Nu skrivs den vanliga människans historia

Mikrohistoria ny forskningstrend
1:28 min

Kungar och statsmän får nu ge plats åt obetydliga historiska personer. Den senaste trenden inom historieforskningen är mikrohistoria, där historiens förändringar illustreras genom vanliga människors livsöden.

Anna Götlind, historieprofessor vid Stockholms universitet, är en av forskarna som intresserar sig för mikrohistoria. Hon har fördjupat sig i fallet August Theodor, en helt vanlig pojke i 1860-talets Sverige som hade olyckan att bli föräldralös vid sex års ålder.

I sin forskning har hon följt August Theodors resa mellan dåtidens sociala myndigheter, som sockenbarn på Lovö i Ekerö kommun.

– Efter fem månader i Ulvsunda vänder hans liv. Då dör hans pappa i lungsot och bara tre veckor senare så dör hans mamma också, säger Anna Götlind.

August Theodors historia är ett exempel på den senaste historiska forskningstrenden, där vanliga människors livsöden kan ge en djupare och närmre insikt i historien .

i August Theodors fall handlar det om att bättre förstå hur det sociala skyddsnätet fungerade för 150 år sedan, men också hur Stockholm, under August Theodors livstid, förvandlas från en lantlig småstad till det industrialiserade Sveriges centrum.

Anna Götlind tror att det stora intresset för släktforskning nu inspirerat professionella historiker att ta vanliga människors livsöden på allvar.

–  Vår uppgift är ju att se de enskilda historierna i det större sammanhanget, och vad de kan berätta om en större historia, om Stockholms omvandling, och August Theodors livsresa speglar ju också en samhällsomvandling och Stockholm omvandling.

Tobias Svanelid

Mer om hittebarnet från Drottningholm hör du i Vetenskapsradion Historia kl 13.35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".