Foto: Jerome Delay
Ebolaviruset kan drabba gorillor hårt. Ofta är dödligheten 90 procent. Foto: Jerome Delay.

Ebola har kraftigt minskat antalet apor

Ebolaviruset slår hårt mot apor. Sedan 1990-talet har en tredjedel av världens gorillor och schimpanser dött till följd av ebola.

Dödligheten för gorillor är 95 procent och för schimpanser 77 procent om de drabbas av ebola, enligt enartikel nättidningen för akademiker The Conversation.

Sedan 1990-talet har en tredjedel av gorillorna och schimpanserna i världen dött till följd av ebolaviruset. Flera lokala utbrott har skett.

I Gabon dödades 90 procent av gorillorna i nationalparken Minkébé 1995. Mellan 2002 och 2003 dog ungefär 5 000 gorillor av arten Gorilla gorilla i Demokratiska republiken Kongo, DRC. Världsnaturfonden uppskattar att det finns cirka 100 000 vilda gorillor kvar i världen.

Forskarna i tidskriften konstaterar att det finns ett vaccin som har testats och visat sig vara säkert och effektiv på apor, och att det skulle kunna användas som en snabb lösning.

I förlängningen behövs också större områden där gorillorna och schimpanserna kan vistas så att de inte smittar varandra så lätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".