Fem mindre planeter runt en stjärna
Konstnärlig gestaltning av fem jordlika planeter i snäv omloppsbana runt sin sol. Bild: Tiago Campante/Peter Devine

Urgamla jordliknande planeter har hittats

"Kan finnas en chans att liv har funnits väldigt tidigt i universum"
1:23 min

Fem relativt jordlika och väldigt gamla planeter har hittats runt en stjärna utanför vårt eget solsystem. Det som gör planeterna så speciella är att de ska ha bildats väldigt tidigt i universums historia.

När planeter finns runt andra stjärnor kallas de för exoplaneter, och det har hittats många sådana under de senaste åren. Men att forskare nu har hittat planeter som bildats väldigt tidigt gör fyndet mycket intressant, säger astronomen Markus Jansson som själv jobbar med exoplaneter vid Stockholms universitet.

– Vi har inte kunnat uttala oss förut om när planeter egentligen började bildas i universum, det har vi inte vetat. Men nu vet vi alltså att det fanns planeter väldigt tidigt i universums historia. Så det är ju jätteintressant, säger han.

Ungefär 11 miljarder år ska det här stjärnsystemet med de fem nyupptäckta planeterna vara. Det betyder att det har funnits 2,5 gånger så lång tid som jorden.

– Om man då spinner vidare på de här än så länge mer spekulativa elementen om liv i universum och så vidare, så skulle det också betyda att det kan finnas en chans att liv kan ha funnits från väldigt tidigt i universum.

Sökandet efter förutsättningar för liv är alltså en av anledningarna till att Markus Jansson tycker att de nyupptäckta planeterna är intressanta.

– Förutom att lära sig mer om hur planeter bildas.

Han säger också att de är hyfsat jordlika. Steniga och ganska små. Om jorden var stor som en fotboll, skulle till exempel den minsta av de nya planeterna vara stor som en grapefrukt.

Men just de här har knappast något liv eftersom de ligger för nära sin stjärna för att ha flytande vatten. Däremot tror Markus Jansson att den nya upptäckten visar att det kan finnas fler urgamla planeter, eftersom de mätmetoder som har använts här bara kan upptäcka en del av alla exoplaneter som finns.

– För varje sådant system som man upptäcker, så motsvarar det antagligen hundratals system som finns där men som man inte kan se.

Fynden presenteras i tidskriften The Astrophysical Journal. Upptäckten av de fem planeterna har gjorts av en forskargrupp ledd från University of Birmingham med hjälp av den amerikanska rymdstyrelsen Nasas Kepler-teleskop

Referens: T. L. Campante et al. "An ancient extrasolar system with five sub-Earth-size planets". The Astrophysical Journal 27 januari 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".