Etologen Per Jensen är ute med sonens hund som heter Elsa.
Per Jensen med hunden Elsa. Foto: Sara Sällström, Sveriges Radio.

Forskning om hundens liv kan gynna andra djur

Kan stärka djurskyddsfrågor inom lantbruket
1:24 min

Under 2000-talet har det kommit alltmer forskning om hundars inre liv och hur de förstår oss människor. Det ökade hundintresset kan gynna kunskap om lantbruksdjur och djurskyddsfrågor.

Per Jensen, som forskar om djurs beteende vid Linköpings universitet, menar att det här är bra för djurskyddsfrågor när det gäller lantbruksdjur. Han tror nämligen att intresset för den här typen av hundforskning och de resultat som det har gett kan ha bidragit till att vi också blivit mer intresserade av andra djurs inre liv.

– Man har exempelvis kunnat visa att grisar faktiskt har någon form för elementärt självmedvetande, berättar han, säger Per Jensen.

Han syftar på en del tester som har gjorts där man har sett att grisar klarar av att använda sig av speglar för att orientera sig i rummet på ett sätt som man tidigare inte trodde att de kunde göra. Den här förmågan antas bygga på att grisarna har någon form av självmedvetande, det vill säga att de vet att de har en kropp.

– Den typen av forskning tror jag är jätteviktig. Jag vet inte om den hade fått samma genomslag om inte hela det här hundforskningsområdet hade slagit igenom så stort, säger Per Jensen.

Mer om själva hundforskningen idag i Vetandets värld klockan 12.10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".