Forskare i grotta
1 av 2
Utgrävningsplatsen är en grotta nära Haifa. Foto: Israel Hershkovitz, Ofer Marder & Omry Barzilai
Bild på skallen
2 av 2
Skallen från olika håll. Foto: Israel Hershkovitz, Ofer Marder & Omry Barzilai

Unik skalle visar människans spridning

En andra spridningsvåg
1:00 min

Ett unikt fynd har hittats i en grotta i norra Israel. Det handlar om en del av ett kranium som är en ny ledtråd till när moderna människor utvandrade från Afrika.

Skallen, som hittades nära staden Haifa i norra Israel, är 55 000 år gammal. Det är därmed det äldsta fyndet av moderna människor som hittats utanför Afrika. I samma område har tidigare människotyper hittats, men ingen som liknar oss.

– Det är första gången man har ett fynd som skulle kunna representera en andra spridningsvåg ut ur Afrika, och som kanske sedan ledde till en vidare spridning till bland annat Europa, säger Dan Hammarlund, geolog från Lunds universitet.

Fyndet är en viktig pusselbit för att förstå hur spridningen från Afrika gick till. Vid samma tidpunkt fanns bara neandertalare i Europa, och fyndet styrker tidigare teorier om att moderna människor mötte och fick barn med neandertalare.

– Den här populationen kan ha varit den som fick barn med de här neandertalarna som fanns här, som då ledde till att alla nu levande människor utanför Afrika har neandertal-gener i sig, säger Dan Hammarlund.

Referens: Israel Hershkovitz et al (2015). Levantine cranium from Manot Cave (Israel) foreshadows the first European modern humans DOI: 10.1038/nature14134)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".