Händer på tangentbord framför skärm med Facebook på.
Foto: TT

Forskning riskerar att misstolkas i skolan

Sprids snabbt via nätet
1:18 min

Den svenska skolans verksamhet ska enligt skollagen vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Men när lärare får sig forskningsresultat till livs sker det ofta via Facebook och andra informella kanaler.

Lärare tar ofta del av forskningsresultat via Facebook eller andra helt informella kanaler, vilket gör att forskningen riskerar att misstolkas och tillämpas på fel sätt. Det här konstaterar Glenn Hultman som är en av de forskare som har bidragit till den kunskapssammanställning som Vetenskapsrådet i går lämnade över till det nybildade skolforskningsinstitutet.

– Vi från forskarhåll ska inte ha, och har inte, någon kontroll på vilken forskning som sprids, och hur den uppfattas, när den sprids via Facebook. Å andra sidan sprids våra resultat väldigt snabbt via nätet och det finns ingen där som kan vara behjälplig när det gäller att tolka och skapa förståelse för forskningsresultaten.

Institutet kommer alltså att ha en viktig uppgift att fylla som brygga mellan forskning och skola, konstaterar Daniel Sundberg som är docent i pedagogik vid Linneuniversiteteten och en annan forskare som har bidragit till kunskapssammanställningen.

– Man behöver jobba med forskningsresultat och få in det i vardagen. Och det här kräver ganska långsiktiga processer där man kan stöta och blöta vad det egentligen står, och få in det i klassrumssituationer, säger han.

Skolforskningsinstitutet har funnits sedan den 1 januari. Det har hittills åtta anställda men håller på att anställa fler. Någon ordinarie chef för institutet har ännu inte utsetts av regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".