Koraller av arten Acropora millepora med olika färger. Foto: Professor Jörg Wiedenmann och Celia D'Angelo.
Koraller av arten Acropora millepora med olika färger. Foto: Professor Jörg Wiedenmann och Celia D'Angelo.

Korallernas kulör fungerar som solskydd

Varför koraller av samma art kan ha så olika starka färger trots att de sitter i samma område av ett korallrev har undersökts av forskare i England. Enligt forskarna så kan färgerna fungera som ett slags solskydd.

Forskarna har studerat ett flourescerande färgpigment hos en art av koraller som samlades in runt Fiji-öarna.

Och de har kommit fram till att korallerna kan reglera hur mycket färgpigment som produceras genom att ha fler eller färre kopior av samma gen, snarare än att ha en massa olika gener för olika mycket färg.

Att kunna reglera hur mycket färgpigment som produceras antas vara bra för korallen eftersom färgen verkar fungera som en sorts solskyddsfaktor för de mikroskopiska alger som korallerna lever i symbios med.

Enligt den här teorin skulle det alltså vara bra att ha mycket färgpigment på ställen där det är mycket ljus. Men är det mindre ljust är det bättre för korallen att slippa lägga kraft på att producera så mycket färgpigment.

Referens: John R. Gittins et al. Fluorescent protein-mediated colour polymorphism in reef corals: multicopy genes extend the adaptation/acclimatization potential to variable light environments. Molecular Ecology 30 januari 2015 DOI: 10.1111/mec.13041

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".