Odling på Hawaii med genetiskt modifierad majs på Hawaii. Amerikaner litar inte på genetiskt modifierade matprodukter, visar en ny undersökning. Foto: AP/TT
Odling på Hawaii med genetiskt modifierad majs på Hawaii. Amerikaner litar inte på genetiskt modifierade matprodukter, visar en ny undersökning. Foto: AP/TT

Amerikaner litar inte på genetiskt modifierad mat

En amerikansk undersökning blottlägger klyftor mellan forskare och allmänhet i synen på klimatförändringar och genetiskt modifierad mat.

Det finns stora klyftor mellan forskare och allmänhet i hur de ser på olika vetenskapliga frågor, rapporterar Reuters.

En färsk undersökning från Pew Research Center visar till exempel att bara hälften av de amerikaner som tillfrågats anser att det är mänskliga aktiviteter som ligger bakom den globala uppvärmningen. Medan majoriteten av forskarna menar att det är så.

I frågan om genetiskt modifierad mat skiljer sig synsätten åt ännu mer. 88 procent av forskarna anser att sådan här mat är säker att äta, medan bara 37 procent av allmänheten tycker att det verkar säkert.

Den amerikanska vetenskapsakademin skriver i en kommentar i tidskriften Science att de måste bli bättre på att berätta om nya forskningsresultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".