Röntgad valskalle med olika hjärncentra
Forskarnas datormodell av skallen. Foto: Ted W. Cranford

Ny metod för att förstå valars hörsel

En sillvalsskalle från insidan
1:35 min

Att förstå hur de stora valarna hör ljud under vatten kan hjälpa oss att också förstå hur de kan påverkas av ljud från fartyg och andra mänskliga aktiviteter. Och nu har två amerikanska forskare undersökt det här med hjälp av datorsimuleringar.

Bland bardvalarna finns jordens största nu levande däggdjur. Eftersom de är för stora för att vara kunna göra experiment med, har det länge varit svårt att undersöka hur det går till när de hör ljud nere i havet.

Många valar använder lågfrekventa ljud som kan färdas långa avstånd i vattnet och därför kan de till exempel hitta varandra vid parningstider. Men båtar och fartygstrafik låter också i haven, och även andra mänskliga verksamheter som exempelvis ljudet av en jätteslägga som används för att banka ner fundament till havsbaserade vindkraftverk

Men nu har amerikanska forskare lyckats göra en modell i en dator av skallen på en sillval. Med hjälp av den har de kunnat visa hur den här sortens valar uppfattar olika ljud under vattnet. De presenterar sina resultat i en artikel i tidskriften PLOS ONE.

Forskarna har studerat huvudet från en strandad sillval. Med hjälp av datorsimuleringar från modeller av huvudet har de sedan kommit fram till att ljudet förs in till hörselorganen via huvudets skallben, och de har då sett vilka frekvenser som sillvalen verkar höra bäst.

Mats Amundin är zoolog och forskningschef vid Kolmårdens djurpark. Han hoppas att resultaten kan påverka de myndigheter som ställer krav på alla som skapar buller under vattnet.

– Jag tror att det kommer att få ett enormt stort inflytande. Det hoppas jag åtminstone. Sedan är det så att det här är en art, och det bör göras på andra arter som kanske kan vara ännu mer känsliga för de här frekvenserna och för andra frekvenser också.

Referens: Ted W. Cranford et al. "Fin Whale Sound Reception Mechanisms: Skull Vibration Enables Low-Frequency Hearing". PLOS ONE 30 januari 2015. DOI: 10.1371/journal.pone.0116222

Hela artikeln i PLOS

Ljudet av fartyget som hörs i inslaget är inspelat av Mathias Andersson på FOI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".