En leende mun på en person med blont skägg
Vilka ord vi väljer hänger inte bara ihop med munnens muskler. Foto: Charlotte Delaryd/SR

Krångliga ord inte bara en fråga om motorik

I många språk finns gemensamma mönster i vilka stavelser som är vanliga och som vi tycker låter bra. En ny studie visar på att det kanske inte bara beror på munnens motoriska muskler. 

Gemensamt för flera språk är att talarna föredrar stavelsen ljudet i ordet "blog" framför "lbog", och många liknande exempel finns. Språkforskare tänker att det kan bero på motoriken i läpparna och tungan: att vi människor föredrar stavelser som är lätta att säga.

Men en ny studie visar att förklaringen kan vara mer komplicerad än så. Forskarna testade att störa delar av hjärnan som styr läppmotoriken hos försökspersoner och sedan be dem lyssna på olika stavelser. Hade det bara varit motoriken som påverkade hur personerna uppfattade stavelser borde experimentet visat att de inte tyckte någon stavelseform generellt lät bättre än någon annan. Men testpersonerna föredrog samma ljud som dem som inte hade påverkade hjärncentra.

Forskarna menar att det kan betyda att det kan finnas gemensamma språkmönster som inte är kopplade direkt till munnens muskler.

Referens: Berent et al. "Role of the motor system in language knowledge" www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1416851112

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".