Porträtt PC Jersild
PC Jersild skriver bok om motsättningar och utveckling inom psykiatrin. Foto: Per Gustafsson/SR

Jersild speglar psykiatrins stormar

"Kriget mellan biologi och psykoterapi är överspelat"
1:43 min

Från slutna institutioner med lobotomi och elchocker till öppenpsykiatri med piller och psykoterapi. Nu skriver PC Jersild en faktabok om utvecklingen inom psykiatrin.

Den stökiga psykiatrin är titeln på en ny bok som kommer ut i dagarna. Det är en faktabok skriven av en skönlitterär författare, som gjorde sig känd med titlar som Grisjakten, Barnens ö och Babel hus.

Författaren PC Jersild har i kraft av sitt andra yrke, läkare inom psykiatrin, tagit sig an uppgiften att skildra över ett halvt sekel av psykiatri i Sverige, från slutna institutioner med lobotomi och elchocker till öppenpsykiatri med piller och psykoterapi.

Han berättar om sina egna upplevelser av att vara underläkare ute bland patienter på olika psykiatriska kliniker. Han gör ett tiotal intervjuer med nu levande portalfigurer inom den psykiatriska forskningen. Syftet: att pejla in vart psykiatrin är på väg nu.

Till skillnad från tidigare verk exempelvis romanen Babels hus, som är en kritik av storsjukhusen på 1970-talet, är den nya boken Den stökiga psykiatrin en faktabok. Det är i mångt och mycket en genomlysning av de ideologiska motsättningarna inom psykiatrin, som han menar har haft menligt inflytande på vård och forskning. Men nu har den värsta stormen bedarrat i takt med att ny hjärnforskning visar att olika behandlingsmetoder samverkar.

– Det är inte bara så att mediciner påverkar hjärnan, utan också psykoterapi påverkan hjärnan. Det betyder att det här kriget som har varit mellan biologi och psykoterapi är på sätt och vis överspelat. Allt hänger i ihop. Både piller och psykoterapi kan vara effektiva vid psykiatriska sjukdomar, säger PC Jersild.

Hela intervjun med PC Jersild i Vetandets värld idag klockan 12.10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".