Hjälparbetare sprejar
Insatser för att undvika spridning av ebola i Västafrika. Foto: TT

Långsamma bidrag till ebolaländer

Forskare har gått igenom hur det har fungerat med pengar som skänktes till de eboladrabbade länderna under förra året. Studien visar att givarländerna har varit generösa, men utbetalningen långsam.

Sverige kommer på sjunde plats med 77 miljoner dollar. Världshälsosorganisationen, WHO, hade önskat 1.5 miljarder dollar, men löften om pengar gavs på uppemot tre miljarder. Men när forskaren undersöker vad som verkligen har betalats ut ligger det knappt på det belopp som WHO trodde skulle behövas.

Slutsatserna är att sättet att betala ut pengar är för långsamt, och att det därför skulle behövas ett bättre system. Dessutom noteras att regeringarna i de drabbade länderna har fått väldigt lite pengar, och att pengarna istället främst har gått till WHO, Unicef och frivilliga organisationer.

Forskaren menar att man i framtiden bör vara uppmärksam på hur det påverkar sjukvården i de eboladrabbade länderna i Västafrika.

Studien visar att bland de drabbade länderna fick Liberia dubbelt så mycket pengar per smittade jämfört med Sierre Leone.

Referens: Karen Grépin "International donations to the Ebola virus outbreak: too little, too late?"BMJ 2015;350:h376 doi: 10.1136/bmj.h376)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".