Foto: NCC Roads
Sand sugs upp från botten till fartyg i Öresund. Foto:NCC Roads.

Sandutvinning hot mot artrikedom i Öresund

Förbjudet att tråla men tillåtet att suga sand
1:55 min

Den unika havsmiljön Öresund fortsätter att skadas, trots överenskommelser mellan Danmark och Sverige att inte tillåta bottentrålning från fiskebåtar. I stället är det sandutvinning från byggföretag som hotar den oerhört artrika miljön. 

Jens P Jeppesen, chef för Öresundsakvariet vid Köpenhamns universitet menar att sandsugningen är en katastrof för det marina livet.

– Grunden till att det har varit en katastrof är att man har tagit bort den livsmiljö som är otroligt viktig för många djur och växter i och kring Öresund, säger Jens P Jeppesen. 

I Öresundsakvariet i Helsingör finns mängder av de 137 djurarter som har hittats i Öresund. Det är en artrikedom som beror på områdets speciella strömmar och bottenstruktur och på övergången mellan salt och bräckvatten, enligt marinbiologen Jens P Jeppesen. Men lika unik är sundets orörda botten tack vare förbudet mot bottentrålning, ett förbud som Sverige och Danmark har varit överens om i över 80 år.

– Sandbankarna här är viktiga, särskilt för plattfiskar som äter musslor där, säger fortsätter Jens P Jeppesen. 

Men när det gäller att ta upp sand från botten för att ha till byggmaterial är läget annorlunda. Där tar man på den danska sidan årligen upp hundratusentals kubikmeter material till betongindustrin, just nu bland annat till tunnelbanebygget i Köpenhamn. 

Efter protester avbröts sandsugningen mellan Helsingborg och Helsingör förra året. Men i stället gav danska Naturstyrelsen tillstånd till en stor utvinning i Köge Bugt i södra delen av Öresund. Både miljörörelse och fiskare på båda sidor sundet protesterade och tillståndet är nu överklagat.

Men när Klotet besöker NCC Råstoffer vid deras stora sandupplägg strax utanför Köpenhamn syns deras skepp komma inseglande med sand från annat håll i Köge bugt, med ett annat tillstånd från Naturstyrelsen. 

– Här har man redan tagit upp sand under många år så botten är redan påverkad. Då är det ett bra ställe att fortsätta på, menar chefen Michael Hansen på NCC. 

– Om man inte tar sanden här i havet måste man köra den i lastbil tvärs över Själland och det skulle ju ha en helt annan miljöpåverkan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".