ett ställ med e-cigaretter
1 av 3
Riskabelt puffande eller livräddare? Forskarkåren är delad. Foto: Christophe Ena/TT
Professor David Abrams vid Schroeder Institute och Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health hoppas e-cigaretter kan rädda många nikotinister från rökdöden. Foto: Johan Bergendorff / SR
2 av 3
Positiv till e-cigaretter är professor David Abrams vid Schroeder Institute och Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Foto: Johan Bergendorff/SR
Stanton Glantz vid skrivbord
3 av 3
Negativ till e-cigaretten är professor Stanton Glantz vid University of California. Foto: Johan Bergendorff/SR

Forskarstrid om e-cigarettens hot mot hälsan

Ny storm kring kontroversiellt tobaksalternativ
1:55 min

Sverige bör förbjuda e-cigaretter så länge det är oklart om de är skadliga. Det menar en tobaksforskare i USA. Men han får mothugg från en annan forskarfalang som tycker att e-cigaretten är ett bra alternativ till tobaksrökning.

En statlig utredning som just nu tittar på hur svensk tobakslagstiftning ska anpassas till nya EU-regler för snus och cigaretter kommer först i höst att ge besked om de kontroversiella e-cigaretterna. Det rapporterade Ekot igår.

Nu kommer reaktioner från några av de främsta tobaksforskarna i USA. Professor Stanton Glantz vid University of California i San Francisco tycker att Sverige bör försöka förbjuda elektroniska cigaretter helt och hållet i väntan på bevis för att de är ofarliga:

–  Om e-cigaretter inte redan är lagliga i Sverige så skulle jag hålla dem borta, säger professor Stanton Glantz, som på 1990-talet avslöjade att tobaksindustrin vetat i 30 år att rökning orsakar cancer.

Stanton Glantz är mycket skeptisk till e-cigaretter. Han menar att det är ett sätt för tobaksbolagen att förlänga försäljningen av cigaretter och locka unga till nikotinberoende, inte att få folk att sluta röka.

– Det är som på 1970-talet igen med cigarettreklam på teve, men nu för e-varianten, säger Stanton Glantz.

Han tillhör den forskarfalang som pekar på hälsoriskerna med e-cigaretter. Ångan som bildas när nikotin blandat med propylenglykol och glycerin värms upp av ett batteri – och som man drar ned i lungorna för att få en snabb nikotinkick – visar sig i flera studier innehålla samma sorts cancerframkallande och hjärt-och lungpåverkande partiklar som cigarettrök. Men oftast i betydligt lägre doser.

En annan forskarfalang pekar på att miljontals liv kanske kan räddas med e-cigaretter, eftersom varannan tobaksrökare dör i förtid.

– För första gången på 120 år har vi något som kan konkurrera med rökbara tobakscigaretter som stått emot alla försök att stoppa dem. Det är ett stort hopp, säger professor David Abrams, på Schroederinstitutet för tobaksforskning.

Han tycker att e-cigaretter inte borde läkemedelsklassas i Sverige vilket Läkemedelsverket vill. I stället bör de vara lättillgängliga på samma sätt som snus, menar Abrams.

Rapporterade Johan Bergendorff, och mer om forskarstriden kring e-cigaretter hör du i Vetenskapsradions veckomagasin imorgon 13.35 i P1.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".