Växtförädlingsprofessor Christina Dixelius i växthuset.
Christina Dixelius. Foto: Sara Sällström, Sveriges Radio.

Växter kan bli mer torktåliga

Många grödor lider av torka
1:16 min

Ett nytt sätt att göra växter mer tåliga mot torka kan ha upptäckts av forskare från USA och Israel. De har kommit på ett sätt att minska utsöndringen av vatten från växterna under extra torra perioder.

Forskarna har tagit fram genmodifierade plantor av tomat och backtrav, som nästan på kommando kan förmås att stänga sina klyvöppningar. Dessa öppningarna är en mängd små hål som växten andas igenom, men de kan också stängas när växten inte vill att det ska dunsta ut för mycket vatten.

I vanliga fall styrs den här processen av ett växthormon som växterna själva producerar. Men de genmodifierade växterna reagerar i stället på ett ämne som finns i ett vanligt medel mot svampangrepp. Med det här ämnet kan man därför få växterna att stänga sina klyvöppningar tidigare än vad som skulle vara naturligt, så att de klarar uttorkning bättre.

Det här är dessutom ett mycket bättre alternativ än att ge dem mer av deras eget växthormon, säger Christina Dixelius som är professor i växtförädling på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Anledningen till det är att växthormonet kan påverka växten på flera sätt än att sätta i gång stängningen av klyvöppningarna.

– Människor blir inte heller glada om hormonbalansen störs, säger hon som en jämförelse, säger hon.

Christina Dixelius menar att det behövs försök även utomhus för att se om det här verkligen är en metod som går att använda utanför den växthusmiljö där försöken har gjorts hittills.

Om det visar sig fungera bra kan hon tänka sig en framtida användning av vissa grödor i väldigt torra områden.

– Det är någonting som är viktigt för vatten börjar vi få knappt om i världen och det är många grödor som lider av torka.

Referens: Sang-Youl Park et al. "Agrochemical control of plant water use using engineered abscisic acid receptors". Nature 5 januari 2015. DOI: 10.1038/nature14123

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".