Aluminium syns som ljusa partier mot mörk bakgrund
1 av 3
Stålet på mikronivå, de ljusa aluminiumpartierna ligger insprängda i det mörka järnet. Foto: Hansoo Kim
Aluminium syns som ljusa partier mot mörk bakgrund. Längst ned i bild en storleksskala.
2 av 3
Det nya stålet undersöks med mikroskop. Foto: Foto: Hansoo Kim
John har glasögon och skägg.
3 av 3
John Ågren är professor i metallografi. Foto: Sofia Ågren

Nytt stål är starkt och böjligt

"Bra för bilindustrin"
1:34 min

Koreanska forskare har lyckats ta fram ett nytt sorts stål som både starkt och töjbart. Ofta är det annars så att ju starkare stål blir, desto bräckligare blir det.

– Om det här håller att göra även i produktionen är det ganska uppseendeväckande att man kan få sådana nivåer på styrkan. Det stora är att de har designat ett stål som både är starkare och mera töjbart, säger John Ågren som är professor i metallografi vid kungliga tekniska högskolan. 

Stål är en legering, en blandning av järn och kol och andra ämnen, och för att få till den nya varianten testade forskarna olika sätt att få beståndsdelarna att fördela sig på mikroskopisk nivå i metallen. En viktig ingrediens i det nya stålet är aluminium som genom att det ligger på ett alldeles speciellt sätt i metallens inre gör den starkare och böjligare.

– Det har ju också den fördelen att stålet blir lättare eftersom aluminium är lätt, och viktbesparingar är någonting som man är ute efter, säger John Ågren. 

Lätt, starkt och böjligt stål är bland annat viktigt i bilindustrin. Den nya stålvarianten beskrivs i en artikel i Nature.

Referens: Sang-Heong, Kim et al "Brittle intermetallic compound makes ultrastrong low-density steel with large ductility" http://nature.com/articles/doi:10.1038/nature14144

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".