Porträtt Anders Hjern
Anders Hjern, barnläkare och forskare vid forskningscentrat CHESS vid Stockholms universitet. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg

Psykisk ohälsa i spåren av föräldradöd

"Vårdgivarna måste ta sitt ansvar"
1:26 min

En förälders plötsliga död förknippas med försämrade odds för barnens framtid - och samhället står dåligt rustat att hjälpa till. Det visar två olika rapporter.

En nyligen presenterad vetenskaplig registerstudie har följt alla barn födda i Sverige mellan 1973 och 1978 ändå in på 2000-talet. Detta för att se vad förlusten av en förälder under uppväxtåren betyder i det fortsatta livet.

Barnläkaren och forskaren Anders Hjern har arbetat med CHESS-rapporten. Han lyfter fram att den psykiska hälsan påverkas.

–  Det är vanligare med olika former av psykiatrisk sjuklighet. Vi ser också att det i vuxenlivet leder vidare till en förhöjd dödlighet i exempelvis självmord och missbruksproblematik, säger Anders Hjern.

Forskarna ser också en ökad nivå av förtidspensionering, funktionshinder och psykiska funktionshinder.

– Jag tycker att det finns anledning att skämmas över att den psykiska ohälsan inte blivit bättre omhändertagen, fortsätter Anders Hjern.

Att samhället brister stort i att ta hand om barn som plötsligt och oväntat mister en förälder, visar även en kartläggning från Socialstyrelsen. Bristerna som finns idag innebär faktiskt ett brott mot gällande lagar, enligt Carin Franzén, utredare på Socialstyrelsen.

– Det saknas rutiner, det saknas handlingsplaner, man jobbar i stuprör i stället för en samverkan mellan olika aktörer, säger hon.

–  Det är ju väldigt många aktörer som samverkar en sådan här gång. Det är ju både hälso- och sjukvården, men också socialtjänsten, skolan, det är polisen… det är räddningstjänsten med flera, beroende på län eller landsting. Så vårdgivarna måste ta sitt ansvar här, fortsätter Carin Franzén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".