Schimpanser kan lära sig läten av andra

Lyssna på schimpansen som vill ha äpple!
0:51 min

Schimpanser har olika läten för olika sorters mat, och nu har forskare upptäckt att schimpanser från olika grupper som bor tillsammans kan ändra sina läten över tid så de låter mer lika.

Två olika grupper av vuxna schimpanser som flyttades ihop på Edinburgh zoo har studerats av forskare. Från början hade grupperna olika läten för äpplen, men med tiden blev lätena alltmer lika varandra.

Studien pågick under tre år och innefattade tretton schimpanser, sex från Edinburgh zoo och sju från ett zoo i Nederländerna som hade flyttats till Edinburgh. Forskarna undersökte regelbundet vilka läten aporna använde för äpplen och studerade också hur mycket de två schimpansgrupperna umgicks och integrerades.  

Forskarna fann att apornas läte för äpple blev mer lika ju mer integrerade grupperna blev, vilket tyder på att vuxna schimpansers kan förändras och påverkas av andra apor.

– Det är spännande resultat som befäster gamla misstankar, att schimpansers läten inte är hårdkodade utan öppna för påverkan och inlärning. Upptäckten att schimpanser lär sig uttryck fanns redan, vad de här adderar är att de också kan påverkas av andras uttryck, säger Tomas Persson som är doktor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet och som intresserat sig för människans utveckling och människoapor.

Referens: Watson et al.: Current Biology "Vocal Learning in the Functionally Referential Food Grunts of Chimpanzees" http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2014.12.032)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".