Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya prover har tagits från Vostoksjön

Publicerat måndag 9 februari 2015 kl 06.00
Besvärliga förhållanden på platsen
(1:41 min)
Den understa biten av den borrkärna som togs upp vid årets borrning. Det är alltså den bit som är närmast sjön och därmed kan förväntas vara renast. Foto: Ryska Polarforskningsinstitutet AARI
Den understa biten av den borrkärna som togs upp vid årets borrning. Det är alltså den bit som är närmast sjön och därmed kan förväntas vara renast. Foto: Ryska Polarforskningsinstitutet AARI

För andra gången har ryska forskare nu borrat sig ner till Vostoksjön som ligger djupt under isen på Antarktis. Och det finns stora förhoppningar på att hitta unika organismer i sjön.

Sjöns vatten har varit isolerat från omgivningen i många miljoner år, och förhoppningen att hitta unika organismer har länge varit högt uppskruvade. 

Därför har forskarna vid Vostokstationen återigen borrat sig ner genom isen till Vostoksjön 3769 meter under isytan. Fast det var bara den sista biten på 45 meter som de behövde borra sig igenom i år. Resten av hålet hade hållits öppet med hjälp av borrvätska. Utan den här fotogenblandningen skulle hålet frysa igen mycket snabbt. Nu under den antarktiska sommaren när borrningen sker är det som varmast men ändå minus 30-40 grader på platsen.

Den första genomborrningen gjordes för precis tre år sedan och preliminära prover från den visade på DNA från en helt okänd bakteriesort. Men proverna var starkt förorenade av borrvätskan och därför är forskarna inte helt säkra på att fynden är riktiga. Andra renare men ändå förorenade prover visade spår av DNA från en annan bakterie som tros komma från sjön men som inte är lika unik, men där sågs inget av den första bakterien.

Analyserna görs under ledning av Sergej Bulat på ett kryo-astrobiologiskt laboratorium i St Peterburg, som denna gång hade bett att få flytande vattenprover från sjön. Då är risken mindre för förorening av borrvätskan. Men några sådana blev det inte säger han nu besviket.

Borrningen görs inte av hans folk och villkoren på platsen är besvärliga som sagt. Så han väntar sig att även de nya proverna är förorenade.

– De har gjort ett bra jobb och det är besvärliga förhållanden och så vidare, men faktum är att vi inte kommer att få bra och rena prover.

– Så du är besviken?

– Ja. Fullständigt.

Sergej Bulat berättar dessutom att den ekonomiska krisen i Ryssland nu innebär minskade forskningsanslag, så att det förmodligen inte blir något nytt borrande och nya prover nästa säsong.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".